Att nå och behålla sin hälsovikt

Jag skriver nästan varje dag helt kort om vad jag gjort under dagen i en dagbok ”Tio år – dag för dag”. Ser att det i dagarna är fyra år sedan började jag en viktkurs via mitt jobb i Sävsjö kommun. Kursen utgick från boken ”Övervikt handlar om känslor” av Lisbeth Stahre. Boken och kursen handlade dels om ett kostprogram dels om hur tankar och känslor påverkar vårt ätande

I kostprogrammet vägde jag maten, jag åt ett visst antal gram proteiner och kolhydrater, lite mjölkprodukter, lite fett och tre frukter varje dag.  Jag tyckte inte att det var besvärligt att väga maten och jag var inte speciellt hungrig. Jag åt vanlig, oftast hemlagad mat men i begränsade mängder, och därmed begränsade mängder kolhydrater. Från september till juni året därpå gick jag ner i vikt cirka 15 kg.

Huvuddelen av kursen gick emellertid ut på hur tankar och känslor kan påverka ätandet det vill säga kursen byggde på KBT (= kognitiv beteendeterapi). Den delen är den stora behållningen av kursen. Vi talade bl. a. om vår självbild, vi fick lära oss om hur våra tankar påverkar våra känslor som i sin tur på verkar vårt ätbeteende, vi fick tänka efter i vilka situationer som vi överåt och hur vi kunde göra istället.

Efter ett par år märkte jag dock att vikten gick lite uppåt. Försökte tänka på mängden mat jag åt, vägde maten ibland. Då hade jag så smått börjat förstå kolhydraternas betydelse för vikten, ”jag tål inte kolhydrater” brukade jag säga. När jag en tid senare i ”Annika Dahlqvists och Airams LCHF-kokbok” läste om vad LCHF-kost är, då föll allt på plats. Det är så vi ska äta, en lågkolhydratkost med naturliga fetter. En kost som mättar och tar bort sötsuget, en kost som inte påverkar vårt blodsocker med ökade insulinnivåer som i sin tur gör att vi lättare lagrar fett.

Det är den kosten som jag äter idag, kilona som höll på att smyga sig på mig är borta. Fortfarande skulle jag vilja gå ner några kilon, kanske kommer jag att göra det, kanske inte. Vikten är inte det viktigaste utan att jag är pigg och mår bra.

Jag är tacksam att jag fick möjligheten att gå kursen ”Övervikt handlar om känslor”. Den kursen var starten på min viktresa neråt. Med LCHF har jag fått en kost som fungerar som jag kan kombinera med det som jag lärde mig i kursen. Brukar tänka på att gå ner i vikt är inte det svåraste utan det svåraste är att behålla den lägre vikten.

I ”Helhetsmetoden” av Maria Helander och Cathrine Schück kombineras just LCHF och KBT, enligt min uppfattning det bästa från två världar för att nå sin hälsovikt. En bok som jag kan rekommendera!