Socker

I samband med att jag var i Stockholm i början av veckan så besökte jag Nordiska museet för IMG_1428att se på utställningen ”Socker”. Utställningen speglar vår sockerkonsumtion genom historien. Från att ha setts som läkemedel, lyxvara till något som finns i överflöd i mycket av det vi konsumerar. Gå och se den om du är i Stockholm.

Att en stor sockerkonsumtion medför negativa konsekvenser för vår hälsa blir alltmer klart för mig. En som uppmärksammat sockrets skadliga verkningar för vår hälsa är Ann Fernholm. Hon har skrivit två böcker ”Ett sötare blod” och ”Det sötaste vi har”. Den första handlar mer generellt om sockrets påverkan på vår hälsa och den andra mer om hur barn påverkas av en alltmer ökad sockerkonsumtion. Rekommenderar verkligen båda böckerna till läsning. Läs mer om och av Ann Fernholm på ettsotareblod.se.

Att ta bort socker och även andra snabba kolhydrater ur kosten är något som jag prioriterar. När jag väljer bort detta så blir det heller inte svårt att avstå från det söta. Dels så behövs inte så mycket sött för att det ska upplevas som sött dels så försvinner suget efter sött. Så är i alla fall  min erfarenhet.

Hur tänker du om socker?