Klar med min Clean Reset

Idag är jag klar med min Clean Reset efter 112 dagar. Jag började den 8 januari med att ta bort livsmedel som hos många kan orsaka negativa reaktioner så kallade irritanter samtidigt som jag åt fräsch, antiinflammatorisk och läkande kost. Eftersom jag fick en besvärlig öroninflammation under denna period så fick jag dröja lite med fas 3. I fas 3 så återinförs livsmedel (18 olika livsmedelsgrupper) i en speciell ordning och man undersöker hur man reagerar på de olika livsmedelsgrupperna. Här kan du läsa mer om Clean Reset.

Hur har jag mått under denna tid?
En del beskriver hur positivt det har varit att göra en Clean Reset, att de har mått så bra under tiden. Så har det inte varit för mig. Första veckan kände jag tydligt av att jag slutade med mitt kaffe (koffein) och strax därefter så kom öroninflammationen. Tror att den svåra infektionen har påverkat mig. Har känt mig lite seg och låg fram till för ett par veckor sedan då kraft och humör blivit ungefär som vanligt. Clean Reset är inriktat på hälsa, som en bonus har jag dock också minskat i vikt, drygt 6 kilo.
Vilken är min individuellt utprovade kost?
Personligen tycker jag att det inte är helt lätt att läsa av kroppens signaler, reaktioner på livsmedlen som återintroduceras. Exempelvis fick jag backa och i en livsmedelsgrupp pröva ett livsmedel i taget som potatis, paprika och tomat.
Livsmedel som jag reagerat på är paprika (rå, ej paprikapulver), soja (edamamebönor) och vetegluten. En del livsmedel har jag inte reagerat på men har ändå inte för avsikt att återinföra dessa som t.ex. socker, gluten, mejeriprodukter (förutom smör, ghee).
Vad mer har jag lärt mig?
Jag har länge varit på gång att vi ska äta mer ekologiska livsmedel. Clean Reset har gett mig en puff att öka andelen av ekologiska och närproducerade livsmedel. Andra positiva effekter är att det har blivit mer grönt på tallriken, nya receptvarianter på både grönsaker och kött samt fler växtbaserade IMG_4024livsmedel som t.ex. quinoa. Känner mig också nöjd över att ha genomfört programmet och jag har uppskattat möjligheten till anpassning av min mat både hemma, på resa och när vi har varit borta.

Clean Reset är bara starten för en fortsatt hälsosam kost utifrån mina personliga förutsättningar och en hälsosam livsstil där bl.a. gemenskap, relationer, sömn, stressreducering och rörelse prioriteras. Jag har fått mer kunskap och inspiration att gå vidare. När det gäller kosten så är min målsättning att äta en sockerfri, mejerifri och glutenfri kost med massor av grönsaker, bär och frukt, kött, fisk och ägg av bra kvalité och med naturliga fetter.