Recept

Knäckebröd
1 plåt

Ingredienser:
1 dl mandelmjöl
0,5 dl PO-fibrer (glutenfria hyllan)
1 msk fiberhusk (glutenfria hyllan)
0,5 tsk salt
1 dl solrosfrön
0,5 dl pumpafrön
0,5 dl sesamfrön
0,5 dl linfrö
40 g smält kokosfett/smör
2,5 dl kokande vatten

Gör så här:
Blada alla torra ingredienser. Koka upp vatten och blanda med kokosfettet/smöret. Rör ihop och låt smeten stå och svälla cirka fem minuter. Häll ut smeten på ett bakplåtspapper och kavla ut till en tunn platta (enklast om man lägger plastfolie på smeten och sedan kavlar på plastfolien). Skåra degen i bitar med hjälp av en degskrapa. Grädda cirka 1 timme i 150 grader i mitten av ugnen, slå av värmen och låt knäcket stå kvar 30-60 minuter tills det är torrt.
Receptet har jag hämtat på http://vardag.fest.blogspot.se.

Så här brukar jag göra:
Jag gör oftast två satser på en gång och gräddar i varmluftsugn knappt 150 grader. Efter 30 minuter byter jag plats på plåtarna och gräddar ytterligare 30 minuter. Därefter sänker jag temperaturen till 75 grader och låter brödet stå inne ytterligare 30 minuter. Får sedan eftertorka i ugnen.
Fröna kan varieras efter vad man har hemma. Mandelmjöl kan ersättas med nötmjöl och oftast använder jag smör.  Jag har genom åren provat flera olika sorter fröknäckebröd. Detta är mitt favoritknäckebröd.

 

Pepparkaksmuffins (12 stycken)
Ingredienser:

4 ägg
Sötning motsvarande 75 gram socker, knappt 1 dl. (Du väljer själv vad du vill använda t.ex. sötningsmedel, honung, socker.)
2 msk lingonsylt
125 g smält smör
100 g färskost typ philadelphiaost
1 dl vispgrädde
2,5 dl mandelmjöl
0,5 dl kokosmjöl
1 msk fiberhusk
2 tsk bakpulver
2 msk pepparkakskrydda (jag blandade 1 msk kanel, 1 tsk nejlikor, 1 tsk ingefära och 1 tsk kardemumma)

Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Vispa sötning och ägg poröst.
Smält smöret.
Vispa ner lingonsylt, smör, färskost och vispgrädde i äggsmeten.
Blanda de torra ingredienserna och rör ner i smeten.
Portionera upp i muffinsformar (sätt gärna muffinsformarna i en muffinsplåt).
Grädda i ca 25-30 minuter!
Receptet kommer från www.56kilo.se.

 

Pannkakor
(det blir tre-fyra små pannkakor )

2 ägg
0,5 msk fiberhusk
(finns i affären på den glutenfria hyllan)
knappt 0,5 dl grädde
drygt 0,5 dl vatten
1-2 msk kokosfett/smör
lite salt

  • Börja med att sätta på plattan och crêpeslaggen. Jag sätter vredet på 8:an (av 12). Eftersom crêpeslaggen är av gjutjärn så tar det en stund för den att bli varm.
  • Vispa ihop alla ingredienserna. Kokosfettet/smöret smälter jag i crêpeslaggen innan jag häller det i smeten.  Jag brukar inte behöva något extra kokosfett/smör att steka i.
  • Om det behövs så smält lite smör eller kokosfett i pannan, häll i lite smet, vrid och vänd lite på laggen så smeten flyter ut. Låt smeten ”stelna”, vänd sedan pannkakan och grädda på andra sidan.
  • Jag brukar äta pannkakorna med lite bär och crème fraîche.

 

Fröknäckebröd från Norge
(2×16-20 bitar)

200 g solroskärnor
50 g linfrö
50 g sesamfrö
50 g kruskakli
2 msk Fiberhusk (finns i affären på den glutenfria hyllan)
1 tsk salt
0,5 l kallt vatten

  • Blanda alla torra ingredienserna i en bunke. Tillsätt vattnet, rör om och låt stå 10 minuter. Sätt på ugnen (varmluft) på 160°.
  • Häll ut hälften på ett bakplåtspapper. (Om du har en bakplåtsduk i teflon så är det bästa valet. Vanligt bakplåtspapper kan ändra form av allt vatten i degen och brödbitarna blir inte platta.)
  • Lägg ett bakplåtspapper (av papper) eller ett smörpapper på ”degen” och tryck ut till en tunn kaka eller smeta ut den jämt med hjälp av en slickepott.
  • Dela kakan i 4×4 eller 4×5 bitar med hjälp av en slickepott (ett par mm mellanrum mellan ”bitarna”).
  • Flytta över bakplåtspappret på en plåt.
  • Upprepa med nästa omgång.
  • Grädda på 160° i 70 minuter (fals 2 och 5). Skifta plats på plåtarna efter halva tiden.
  • Låt brödet eftertorka i 75° cirka 20 minuter. Stäng av ugnen och låt plåtarna stå kvar.
  • Bryt i bitar och njut av ett nyttigt och gott knäckebröd med minimalt med kolhydrater. Varje bit innehåller drygt 1 gram kolhydrater (om du gör 16 bitar på varje plåt).

Receptet är ursprungligen hämtat på http://lavkarboliv.no.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>